Mina erfarenheter som husägare

För ca 4 år sedan så köpte jag och min fru en villa för första gången. Vi behövde något större ställe att bo på för att vi var på väg att skaffa barn och så. Vi fick tag på en ganska stor villa i ett område som vi verkligen gillade. Det var nära till skola och till en mataffär. Vi var ute efter något som hade rätt stor trädgård då jag har ett ganska stort intresse av växter och blommor och gillar att hålla på med odlingar. Samtidigt ville vi ha något med lite grannar och saker att göra i närheten. Hur som helst så fick jag höra av en kollega när jag berättade att vi hade köpt en villa, att vi borde skaffa en villaförsäkring. Villaförsäkring, vad är det? Frågade jag honom. Han berättade sedan om en incident som hade hänt honom i hans villa där det hade blivit fel på värmepannan i källaren och det skulle kosta 20–30 000kr att reparera.

Då hade deras försäkring täckt alla kostnader och de behövde endast betala en självrisk. Han berättade också att det finns massor av saker som kan hända din villa. Fuktskador, radon i väggarna, mögel, ja, listan kan göras väldigt lång. Jag berättade om det här för min fru och vi kom överens om att vi också skulle teckna en villaförsäkring så det gjorde vi några dagar efter att vi hade flyttat in. Det var väldigt värt pengarna både jag och min fru kunde känna oss mycket lugnare när vi visste att vi hade en försäkring som skulle täcka det mesta som kunde hända våran nya villa. Vi har inte råkat ut för någon större skada än som tur är men vi kommer ha kvar försäkringen ändå så länge vi bor i villa för att man vet aldrig när det händer. Jag hade en annan kollega som inte hade försäkring på huset som körde sönder garageporten med bilen och han fick betala allting själv. Det kan bli väldigt dyrt och man tjänar faktiskt extremt mycket på att ha en försäkring då. I mina föräldrars hus och mitt barndomshus, gjordes en radonmätning, radon är ett radioaktivt ämne som förekommer i betong och finns mest i lite äldre hus. Mätningen mätte upp väldigt för höga halter av radon och för att bli av med det var de tvungna att förbättra ventilationen i alla rum.

Det lättaste var att byta ut fönsterna mot nya fönster med ventilationshål. Som ni kanske förstår så var det väldigt dyrt att byta ut alla fönster med fönsterkarm och allt men vi klarade det utan att ta banklån. Det fina var att mina föräldrar också hade en villaförsäkring och den gjorde så att de slapp betala för det själv och betalade istället en självrisk där dom sparade in många många tusenlappar. Mina föräldrar tjänar inte speciellt mycket då båda två jobbar som lärare och vi vet alla hur lärarlönerna ser ut idag. De hade alltså inte haft råd med kalaset själva utan hade förmodligen behövt ta lån för att betala för sig.

One Reply to “Mina erfarenheter som husägare”

Comments are closed.