Ekonomi vid juletid

Det finns alltid ett behov av att snabbt kunna få tillgång till pengar, vare sig det är till att köpa en ny bil eller att  ta en romantisk weekend. Om dina pengar inte finns på ditt bankkonto eller till ditt förfogande måste du hitta alternativa vägar för att få fram nya pengar snabbt.

Den som redan idag har stora tillgångar behöver inte vara likvid, det är skillnad mellan att vara likvid eller att ha stora tillgångar. Om en pengar brist uppstår för dig måste dina nuvarande tillgångar på något sätt omvandlas till likvida medel. Vissa tillgångar går snabbare än andra att omvandlas till likvida medel. Exempelvis aktier och obligationer är tillgångar som går att snabbt omvandla till likvida medlel. Saknar du tillgångar och behöver pengar snabbt är ett lån en utväg. Oavsett om du behöver låna 1000 kr eller betydlig större belopp finns det flera stora aktörer att välja mellan.

Andra tillgångar som fastigheter, bilar eller skog är svårare att omsätta till likvida medel. Det måste finnas en köpare som är beredd att betala marknadspris eller strax därunder. Du kan även använda dessa pengar för att ta ett lån och använda dessa tillgångar som säkerhet.